dimecres, 30 de maig del 2007

:: Descobrint la novel·la de l'any 1991 ::

1. Què ès la novel·la?
La novel·la és un text de narrativa relativament extens on s'expliquen fets de ficció a partir d'uns personatges, una ambientació i un narrador. Poden aparèixer descripcions i diàlegs per embellir, aclarir o fer més amena l'acció.

2. Una mica d'història

Els orígens de la novel·la estan en altres gèneres narratius, com el de l'èpica.A l'Edat Mitjana van sorgir les primeres novel·les pròpiament dites. Copiaven el model clàssic, narrant la vida d'un personatge bé perquè fos exemplar o bé perquè estigués plena d'aventures curioses. Podien ser la prosificació d'un cantar de gesta si el protagonista era un cavaller heroic. La impremta va afavorir la difusió de les novel·les, que van començar a diversificar-sea partir de l'Edat Moderna.Al segle XX s'ha posat en crisi el concepte mateix de novel·la, amb obres experimentals, barreges de gènere, irrupció de l'aspecte visual de la pàgina, l'autobiografia real o fictícia... També s'han multiplicat els subgèneres segons l'estil i la temàtica.

3. TIPUS DE NOVEL·LES


Novel·la d’aventures:Són novel·les que narren històries d’acció i a vegades de violéncia, situades en llocs poc freqüents i de caire misterios. Exemples: deserts, selva, illes desconegudes…Apareixen trets emocionals com l’amistat, la desconfiança, la traició, la mort…



Novel·la Bél·lica:També anomenada novel·la de guerra.És semblant a la novel·la d’aventures, però amb la diferéncia de que hi ha més violencia i acció dins de l’història.Tendeix a l’exaltació del valor i l’heroisme militars.
Novel·la de l’oest : Equivalent al western de les pel·licules.És el subgènere de les novel·les d’aventura.Es caracteritza per pobles sense lleïs, grans planures, bars o salons ambientats al EUA de la segona meitat del segle XIX.

Novel·la detectivesca: Ambientada en un misteri normalment sobre assesinats o raptes, etc.El protagonista sol ser un aficionat o profesional en l’investigació.

Novel·la d’acció : El seu principal objectiu és provocar una alteració en el sistema nerviós mitjançant intrigues plenes d’acció i violència.El tema sol ser sobre un protagonista carismàtic que lluita desigualment, en solitari o amb l’ajut d’un grapat reduït de col·laboradors, contra criminals dotats d’amplis recursos.

Novel·la de misteri: La novel·la de misteri inquieta i emociona el lector amb històries en què el protagonista ha de resoldre un enigma.L’acció es presenta generalment en un marc quotidià, És aquesta mateixa quotidianitat ambiental el que contribueix a crear la tensió i el clima de suspens.L’ambientació pot ésser actual o històrica; en el segon cas, es distingeix de la novel·la històrica perquè el centre d’interès rau en el misteri en si, i no pas en el retrat de l’època. L’enamorament i les relacions amoroses poden tenir-hi un paper destacat, com en la novel·la sentimental, però no hi constitueixen l’element estructurador de la trama.

Novel·la de terror:Vol provocar pànic i fascinació en el lector a base d’elements sobrenaturals (dimonis, fantasmes, monstres, "no morts", etc.) o psicològics.


Novel·la Fantàstica: Desplega aventures èpiques situades en mons imaginaris i meravellosos en un passat llegendari, sovint amb intervenció de la màgia.

Novel·la de ciència ficció: Especula sobre el possible impacte de la ciència i la tecnologia en la vida humana, demostrant que la tecnologia resol tots els misteris de la vida humana.


Novel·la sentimental:Coneguda com a novel·la rosa (novel·la romàntica), tradicionalment adreçada al públic femení, narra una història d’amor, generalment entre home i dona, i que, un cop superats entrebancs i malentesos de tota mena que té un final feliç ,tradicionalment un casament, en què resta explícit que la parella viurà unida i feliç per sempre més.
Novel·la eròtica:Coneguda com a novel·la verda, se centra en la vida sexual dels personatges, amb descripcions més o menys explícites d’actes sexuals.durant molts segles aquest gènere a sigut blasmat i perseguit per la moral oficial i ha tingut circulació restringida o clandestina.


Novel·la històrica:Ambientada al pasat, i prova de reconstruir l’historia de l’època amb més o menys fidelitat.Hi combinen elements d’altres gèneres; especialment, de l’aventura, l’acció, el misteri, etc.

Novel·la d’humor: És una novel·la divertida, amb elements d’humor, ironia, sarcasme... i mitjançant arguments enginyosos i situacions còmiques, malentesos i embolics, etc.



4-PREMIS LITERARIS DEL 1991

-Premi: "Alonso Ercilla" de Poesia
Títol:"Museo de reproducciones".
Autor: Iñaki Ezquerra Greño.

-Accesit de Novel·la.
Títol:"El enfermo epistemológico".
Autor: José Ignacio Nájera Nieto.

-Premi "Unamuno" de Ensayo
Títol:"La luz inextinguible"
Autor: Juan José Lanz.


-Premi "Francisco de Avellaneda" de Teatro.
Títol:"E lucelan la stelle"
Autor: Alvaro Bermejo

-Accésit en Ensayo.
Títol: "Lo cotidiano y la situación límite ;la narrativa de Raúl Guerra Garrido"
Autor: Juan Cruz Mendizabl.

-Altres premis:
*Final del formulari Doctor Honoris Causa, Universitat de Brown, Estats Units.

*Premi Prometeo de Poesia, Asociació Prometeo de Poesía, Espanya.

*Premi de Literatura Latinoamericana i del Carib «Juan Rulfo».






Premi Planeta de Novel·la. Antonio Muñoz Molina "El jinete polaco"










Finalista Premi Planeta de Novel·la. Néstor Luján "Los espejos paralelos"





  • PREMI NOBEL DE LITERATURA.

    -El Premi Nobel de Literatura és un dels Premis Nobel que s'atorguen anualment, en paraules d'Alfred Nobel, a aquell que hagi produit en el camp de la literatura l'obra més destacada i ideal. El guanyador es elegit per l'Acadèmia Sueca i el premi s'entrega a Estocolm(Suècia). Hi han de moltes categorìes com El Premi Nobel de Fìsica, Quìmica i Medicina i Fisiologia.






CURIOSITAT:El Premi Nobel de Literatura en 1991 va ser per Nadine Gordimer(Sudàfrica).
I deu dels cent autors del sigle XX van ser tots de parla hispana.
El primer home que va guanyar el premi va ser Sully Prudhomme
.



    NADINE GORDIMER






SALLY PRUDHOMME




  • PREMI NACIONAL DE NARRATIVA DE LES LLETRES ESPANYOLES.
    -És un premi otorgat anualment pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esports.Premia a la millor obra narrativa escrita per una autor espanyol, en qualsevol de les llengües oficials de l'Estat. En 1991 va guanyar Manuel Vázquez Moltalbán pel Galíndez.

  • PREMI PLANETA.
    -El Premi Planeta és una premi de novel·la otorgat des de l'any 1952 per l'editorial Planeta reservat a originals escrits en llengua castellana. S'otorga el 15 d'octubre de cada any a Barcelona.Els guanyadors en el 1991 va ser Antonio Muñoz Molina per El jinete polaco i Néstor Luján per Los espejos paralelos.

5-MANUSCRITS DE LA NOVEL·LA CATALANA.


-Existeix molts manuscrits en la Biblioteca de Catalunya, es veu la imatge digitalitzada de diferents obres, com la novel·la Rosa de Lima de Àngel Guimerá. Si voleu veure, visiteu la pàgina:http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/56818408762381663154679/ima0002.htm
NOTA:No és un manuscrit del 1991, és del 1923 però és molt important en qualsevol any.

6-ESCRIPTORS MÉS IMPORTANTS DEL SIGLE XX


Manuel de Pedrolo i Molina
Francesc Puig i Espert
Salvador Espriu i Castelló
Vicent Andrés Estellés
Joan Fuster
Mercè Rodoreda
Pere Calders
Eugeni d'Ors
Teresa Pàmies
Miquel de Palol
Ferran Torrent
Isabel-Clara Simó
Jesús Moncada
Quim Monzó
Sergi Pàmies
Julià de Jòdar
Enric Sòria
Feliu Formosa
Joan-Lluís Lluís
Màrius Sampere
Joan-Daniel Bezsonoff
Enric Lluch i Girbés

NOVE·LES IMPORTANTS


Segle XI, en japonès - "Genji Monogatari" de Murasaki Shikibu
1353, en italià - "Decameró", de Giovanni Boccaccio
1386-1400, en anglès - "Els contes de Canterbury", de Geoffrey Chaucer
1490, en català - "Tirant lo Blanc", de Joanot Martorell
"Amadís de Gaula", de Garci Rodríguez de Montalvo
"Utopia", de Thomas More
"Gargantua i Pantagruel", de François Rabelais
"Lazarilo de Tormes" (anònim)
"El Quixot", de Miguel de Cervantes
"Robinson Crusoe", de Daniel Defoe
"Clarissa", de Samuel Richardson
"Tristram Shandy", de Laurence Sterne
"El roig i el negre", d'Stendhal (Henri Beyle)
"Madame Bovary", de Gustave Flaubert
"Ulisses", de James Joyce
"Cent anys de solitud", de Gabriel García Márquez




7- REVISTES

-Una de les més importants de Literatura és la famosa revista "DELIBROS" editada en castellà i publicada en tot espanya. Aquestes són les edicions de l'any 1991:



• Nº30.GENER/1991
Multinacionals a Espanya. Lola Ferreira y Dolores SandemanHoffmann, torna al romanticisme. Norma SturnioloEmoció per els nens i joves. Sagrario Fernández PrietoLlibreries de dones. Literatura o feminisme. Maite Fernández TadeoNous plans per la AECI. América Llatina de fonts. Carmen OttoIV Congres Iberoamericà d’ Arts Gràfics.Fira Internacional del Llibre de Londres 1991.DELIBROS a Lisboa

• Nº 31. FEBRER/1991

Llibres de gestió, massa estratègica. Manuel GómezL’ autor i el seu editor: Álvaro Pombo y Jorge Herralde. Javier Goñi y Emma RodríguezArgentina." Ver para creer". Trinidad VergaraJosé Antonio Millán, "Un editor a la moda". Elena Butragueño y Mercedes Unzeta."Hongria i els seus llibres". Fernando García Román. Perfil: Alfredo Conde. Joaquín Arnáiz

• Nº32. MARÇ/1991
"Il·lustradors espanyoles". Norma SturnioloEnquesta a editores sobre llibres de coneixement.Còmic en España." El TBO gusta la tira". Pablo Barrena"Bolonia. Preparados en el mostrador". María M. VassartEspanya en Frankfurt 91."Un bosque ordenado". Javier de Juan y Peñalosa.Fira internacional del Llibre de Guadalajara."Entre la excelencia y la improvisación". FedericoKrafft Vera.
Perfil: "Manuel Montano, detective atípico". José Oliva.

• Nº 33. ABRIL/1991
Novel·la negra. Francisco J. Satúe y Fernando Martínez Pereda.Autoedició 91. "Compartir información". Álvaro Ibáñez.Presentació de PUBLISHI Jornades Tècniques del Llibre en Andalusia.Escolas gràfiques espanyoles.El boom de la comunicació. Emilio Rey.Premis per el món Hispano. Carlos Villanes Cairo.Fira del Llibre de Buenos Aires. Trinidad VergaraPerfil Rosa Regás. Joaquín Arnáiz.

• Nº 34. MAIG/1991

Fira del llibre de Madrid. Javier Goñi y Emma RodríguezBarcelona 92. "Publicaciones Olímpicas".Bolonia 91. "Triunfó el álbum". Pablo Barrena"Panorama internacional". Cadena de Llibrerías."Jardín de raros". José Carlón y Joaquín Pacheco."El autor i el seu editor". Vázquez Montalbán y José Manuel Lara. Lola FerreiraAliança editorial."25 años en el bolsillo".Perfil: Valeriano García Barredo, José Mª Hernández

• Nº 35. JUNY/1991

Juies de viatge. "Competencia feroz". Elena Butragueño
Mercedes Unzeta."Libros sobre Madrid". Mari Ángeles Apezteguía."El mágico sueño de Tanger". Emma Rodríguez."Los viajeros celestes". José Carlón."Praga, espejo mágico". Joaquín Arnáiz."El viajero inmóvil". Juan Ángel Juristo."Viatje, historia y llibre"Fernando García Román."Al Este del Edén"." Gil de Biedma en Filipinas". Javier Goñi."Viajes a todas partes". Víctor de Andres.I Exposició de Llibres y Guías de Viatje.• Nº 35. JUNY/1991
"Ser o no ser "en la edició espanyola. Lola Ferreira.Federico Ibáñez. “No me asusta la subvención directa”. Carmen Fernández de BlasJardín de raros. "Algunas hojas volanderas" José Carlón y José Luis SanzDossier Andalusia. C.F.B.Perfil: Evelyne de L’Epine, con el LIBER a cuestas. Javier Goñi.

• Nº 36. JULIOL/AGOST/1991
"La fiesta de viajes" (II Exposició de llibres y Guías de viatje). Carmen Fernández de Blas.Historia de la Fira del Llibre. Fernando Martínez-Pereda.ABA en Nova York." Record de visitantes". Trinidad Vergara."Lisboa, seducció solitaria". Juan Manuel González."El libro español en Italia". Héctor Arruabarrena.Fira del Llibre de Barcelona. Carlos CuestaPerfil: José Gabriel y Galán,"fidelidad a la literatura". Norma Sturniolo

• Nº 37. SEPTEMBRE/1991

Especial Fira de Frankfurt, text en Inglés y alemany
L'edició espanyola al filo del 92. "Superproducción, tiradas mínimas y blancos perfectos". Elena
Butragueño y Mercedes UnzetaFiras i mostres del libres en España. Mari Ángeles Apezteguía.Llibres infantils i Juvenils. "Tienen que crecer". Pablo Barrena.LIBER 91. "Entre el desánimo y la renovación". Carmen Fernández de Blas.Perfil: Miguel Delibes. Carlos Villanes Cairo.


• Nº 38. OCTUBRE/1991
Poesia espanyola. "Deshojar la margarita". Fernando García RománEdició en català." Ayudas casi perfectas". Carlos Cuesta.El autor i el seu editor. José Luis Sampedro-Jaime Salinas. Paloma Castañeda."Informática en el aula". Manuel Gómez.Editorial Herder."Alemanes en España".Perfil: Francisco Umbral. Emma Rodríguez• Nº 39. NOVEMBRE/1991
Venda a crèditEls espanyols, reies del plazo. Carmen Fernández de Blas y Lola FerreiraFrankfurt`91Filhusa. "Empezar con mal pie". Federico Krafft.El ressorgir de Mario Muchnik. Emma Rodríguez y Javier Goñi"Amigos del Libro". Pablo BarrenaPerfil: Nadine Godimer. Paloma Castañeda.Master en edición de la Universidad Complutense

• Nº 40. DECEMBRE/1991
"La mujer, objetivo editorial". Emma Rodríguez"Libros en televisión ¡no gracias!" Mercedes Rodríguez y Javier GoñiLlibreries infantils."Escaparate de reyes". Pablo BarrenaLlibre de regal. Juan Ángel JuristoPerfil: Francisco Ayala. Emma Rodríguez.







-Altre revista molt còneguda era "PÀGINA".En el 1991 surtieron sol dos nùmeros amb importantes obres d'autors molts còneguts.Editàda en castellà.






7- ENTREVISTA

Les autores d'aquest treball han entrevistat a un bibliotecari de la Biblioteca de Vic Joan Triadú com a colofom del treball.

NOTA: El primer video és la presentació i el segon l'entrevista, a surgit un problema amb els videos.Hi ha que fer un clic per poder veure-els.

PRESENTACIÓ

http://www.youtube.com/watch?v=zSMvzIHZq20


ENTREVISTA

http://video.google.es/videoplay?docid=-5245266915455995176


8-AUTORES: