divendres, 1 de juny del 2007

Edward Scissorshands


Eduardo Manostijeras

(Edward Scissorshands, 1991)

Distribuïdora: 20th Century Fox
Durada: 105 minuts
Direcció: Tim Burton
Intèrprets: Johnny Depp (Edward), Winona Ryder (Kim Boggs), Dianne Wiest (Peg Boggs), Anthony Michael Hall (Jim), Kathy Baker (Joyce Monroe), Alan Arkin (Bill Boggs), Vincent Price (Inventor)
Producció: Tim Burton, Denise DiNovi
Guió: Caroline Thompson. Amb argument de Tim Burton i Caroline Thompson
Música: Danny Elfman

Resum de la pel·lícula

Edward (Johnny Depp) és la creació d' un inventor que viu a una enorme mansió gòtica al capdamunt d' un turó d' un poblet ple de cases virolades. L' inventor (Vincent Price) mor abans de poder acabar la seva obra, deixant Edward incomplet i sol. Edward té un cor, té un cervell, i pell com qualsevol persona, però té unes afilades fulles per dits.
Durant anys, Edward viu en la soletat de la buida mansió podant de manera artística els arbustos que envolten la casa, convertint-los en veritables obres d' art. La seva soletat acaba un dia quan una noia Avon, Peg (Dianne Wiest) truca a la seva porta. Peg queda fascinada amb Edward i se l' emporta cap al poble per mostrar-li que la vida és bella.
Al començament, Edward escampa el pànic pel poble (després de tot, les seves gesticulacions poden ser letals), però molt aviat és guanya la confiança de tothom amb les seves habilitats en convertir un simple matoll en una obra d' art i les seves habilitats com a perruquer.
Edward es sent atret per la meravellosa filla de Peg, Kim (Winona Ryder, gairebé irreconeixible amb el cabell ros). Kim troba Edward una mica massa estrany pel seu gust i prefereix la companyia del seu novio Jim (Anthony Michael Hall).La celebritat d' Edward va creixent i, fins i tot, una promiscua mestressa de casa (Kathy Baker) intenta seduir-lo. El marit de Peg (un meravellós Alan Arkin) encoratja Edward per tal de fer servir les seves habilitats en el manteniment de la casa; i una televisió local fa un espai amb ell. Està a dalt de tot. La bella Kim comença a sentir alguna cosa per l' estrany èsser. Però, quan sembla que tot va sobre rodes, els habitants del poble acusen erroniament a Edward d' un crim que s' ha comés pels voltants.

Opinió

Una faula increïble, un conte per nens, una metàfora sobre els diferents, una reflexió sobre la figura del pare, una critica a la societat americana...tot això i molt més és aquest extraordinari film.

La pel·lícula comença quan un inventor (un Doctor Frankenstein bo, un Gepetto) crea un home en el seu laboratori: li dóna un cor ple de bon sentiments però no viu el suficient per acabar la seva obra. Edward (Johnny Deep en el seu primer paper amb Burton) no té dits sinó tisores com a extremitats. Edward és descobert per la societat que en un primer moment l'accepta i l'estima. Els veïns però, transformen l'amor cap a l'estrany ésser amb odi quan es produeix un assalt a una casa. Una altra vegada el rebuig al diferent en el cinema de Burton, una altra vegada la por a allò que no és normal.

El film és un conte ple de missatge i poesia. El personatge de l'inventor responsable de les deformitats d'Edward va ser interpretat per Vincent Price, al qual Burton cita com a una important influència - especialment en les seves col·laboracions amb Roger Corman durant els anys seixanta - en el seu imaginari. El disseny de producció, la sensibilitat i els pujats colors del metratge van captivar a públic i critica.

Una de les millors i més rodones pel·lícules de Burton sense discussió.

Crítica

Una meravellosa experiència. La combinació entre les interpretacions dels actors i la realització de EDWARD SCISSORHANDS constitueixen un meravellosa experiència. La pel·lícula comença sobrevolant el peculiar poble (recorregut semblant al que es produeix a BEETLEJUICE, (1988) fins a arribar a la mansió del capdamunt del turó. Això ens mostra visualment els dos mons que podem trobar al film. Per una banda tenim la mansió, amb una imatge més gòtica (estil propi de les pel·lícules de Burton), i per l' altra el poble, amb una imatge plena de colors llampants. La primera meitat de la pel·lícula és una forta sàtira de la vida d' aquest poblet. El disseny de producció de Bo Welch i la meravellosa fotografia de Stefan Czapsky ajuden a mostrar la visió salvatje i particular que té Burton de la vida.Les interpretacions també enriqueixen considerablement la història. Depp és una revelació interpretativa, tenint en compte que aquest és un dels seus primers treballs. La seva interpretació dóna al personatje d' Edward una tendresa i una expressivitat que encaixen perfectament amb la història. Expressions facials, un caminar únic i expressivitat en els moviments corporals fan d' Edward un personatje inolvidable. Ryder, actriu que transmet una notable naturalitat, aporta el seu gra de sorra a la producció amb el seu personatje. Arkin, Wiest, Baker i Hall completen el conjunt de grans personatjes que amaga aquesta pel·lícula. Finalment, és just fer notar la intervenció de Price, els films del qual han tingut gran influència en la persona de Burton. Intervenció en la línia dels clàssics "cameos" protagonitzant una de les imatges més memorables del film.

Premis

EDWARD SCISSORHANDS va obtenir una nominació al Oscar.

VÍDEO DE LA PELÍCUL.LA

http://www.youtube.com/watch?v=8A5LWjPy9I0

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquesta peli és mol bona!!!
que la miri tothom perquè val mol la pena
:P

Bomne ha dit...

Ja em diràs tu qui no l'ha vist...